Lägerskola

skolcampus_450

Välkommen med och tillbringa en oförglömlig lägerskola i Italiens sol. Vi tar hand om researrangemangen från början till slut inkluderat även övervakningen av kvällar och nätter. Yrkeskunniga personal på idrotts- och ungdomsverksamhetsområden sköter om ungdomens program och övervakningen av dem. På detta sätt återstår tid för tränaren och ungdomarna att ägna sig åt väsentliga, nämligen att bekanta sig med Italien och följaktligen njuta av resan.

Lägerskolplatsen med goda förbindelser

Träningslägerscentret ligger alldeles invid Adriatiska havet, 30km norrut från Rimini i staden Cesenatico. Därifrån har vi goda förbindelsemöjligheter att göra utfärder till San Marino, Venedig och till ett nöjesfält. Cesenatico är en trygg lägerskolstad. Det är en idyllisk stad med 22.000 invånare där man finner många olika små butiker och matställen. Således erbjuder staden en utmärkt omgivning för en trygg och givande lägerskola.

skolcampus2_450

lägerskolcentret

Träningslägerscentret är specialiserat på ungdomar och idrott. Det erbjuder utmärkta förhållanden för frivillig och ledd idrottsutövning. Centret visiterades under 2004 av NIS, Nordiska Idrottslärarorganisationers Samråd, och lämnade genom hennes sekreterare Helena K.A. mycket positiva kommentarer. Till vårt förfogande har vi bl.a.

7 beachvolley planer

2 beach-fotbollsplaner

2 basketsplaner

2 bord för bordtennis

En kiosk och en liten spelhall

En privat sandstrand med solstolar och parasoll.

I närheten av lägerskolområdet finns också ett tenniscenter, en innehall och en fotbollsplan och på 15km:s avstånd en 27 håls golfbana.

Inkvartering

Inkvarteringen sker i flerbäddsrum. I varje rum finns en egen dusch, wc och för var och ett skåp med lås för sakerna. Föräldrarna inkvarteras på hotell, bara 500m från sportcentret. Hotellet har en simbassäng och en tennisplan. Till centrum av Cesenatico kommer man behändigt med buss alldeles intill hotellet.

Veckans program

Programmet under veckan består i huvudsak av ledd fritidssysselsättning och olika resemål. Den ledda verksamheten och alla tävlingsprogram handhas alltid av en yrkeskunnig ungdomsledare eller en idrottsinstruktör. Under ledning av denna person ordnar vi grupptävlingar, kvällsprogram samt annat program enligt era önskemål. Vi bekantar oss också med staden Cesenatico och med de otaliga små butiker och glasskiosker. Vi lovar er också härliga upplevelser på resorna till Venedig, San Marino och på nöjesparken Marabilandia. Det väsentligaste under veckan är dock att få bekanta sig med den italienska kulturen, solen och med nya människor.

skolcampus3_450

Aktiviteter och utflykter

Shoppingresa till San Marino
San Marino finns 50km från lägerskolcentret. Bussresan dit tar ca en timme. Vägen stiger brant och krokig ända upp till 400m:s höjd, där staden är belägen. Man kommer inte alldeles ända upp med bil, så man vandrar ända fram till toppen längs smala gator med små butiker. Förutom den fantastiska utsikten, erbjuder San Marino ett härligt shoppingparadis med alla des små butiker. Staden är en självständig stat och p.g.a. den låga beskattningsnivån är priserna minst sagt förmånliga. Det lönar sig att göra de tilltänkta inköpen just där.
En dag i Venedig
Dagen i Venedig börjar tidigt på morgonen med en 2,5 timmars bussresa. Efter att vi anlänt till Chioggia åker vi med en båt direkt till San Marco torget. Staden är känd för sina berömda byggnader och kanaler. Om ni önskar kan det löna sig att bekanta sig även med gondolerna i staden. Staden är byggd på små öar och alla butiker och gator är en upplevelse som knappast går att finna någon annanstans i världen.
Nöjesparken Mirabilandia
En hel dag tillbringar vi i Italiens största nöjespark Mirabilandia. Nöjesparken befinner sig bara på ett 30min avstånd med buss från lägerskolcentret. Med inträdesbiljetten har man tillträde till alla karuseller och övriga maskiner. Utmaningar finns för alla, för de våghalsiga, liksom för de som njuter av lite lugnare fart. Den som vill uppleva de mest fartfyllda maskinerna skall vara utrustad med lättare klädsel med risk för att också kunna bli blöt. Vi kan garantera att alla har något att uppleva längs med hela dagen.

Språkbad på italienska
På lägerskolan kan man lära sig de vanligaste italienska orden och uttrycken. På så sätt kan lägerskoldeltagarna själva beställa glass och pizza på italienska. Språkbadstimmarna kan ordnas i t.ex. 2x45min pass genast de första dagarna.

Besök i Enzo Ferrari skolan
Vi besöker en av dagarna en italiensk skola och dess elever. Vi kan ta del av t.ex. en lektion i engelska i Enzo Ferrari skolan och sedan utmana italienarna på en match i basket.

Shoppingresa för föräldrarna
Vi för även föräldrarna på en shoppingtur till det lokala köpcentret. Där finner man många små butiker och även en stor supermarket. Det lönar sig att köpa pasta och annat gott där.

Referenser

”Lägerskolan var en fin avslutning på högstadiet och kronade samarbetet med klassen. Lägerskolan bevisade, att arbetet med ungdomarna var gjort på rätt sätt. De unga fick positiva upplevelser av Italien och samverkan”. – Vesa Parttimaa, lärare på högstadiet i Loimaa

”En fantastisk upplevelse och samhörighetsskapande resa för klassen. Ledarna gav sitt allt för de unga och strävade till att närma sig dem på ungdomarnas villkor. Resan var en källa till mognad och öppnade nya tankar för att utveckla verksamhet och klassanda”.
– Helena Vahala, lärare i Salo högstadium

”Det var fint att inte själv behöva arrangera allt. Programmet och utfärderna var planerade och ledda på ett utmärkt sätt. Italien är ett fantastiskt land för lägerskolor. Ett färdigt lägerskolpaket kan varmt rekommenderas för alla lärare”.
– Jouko Säätelä, högstadielärare i Loimaa

”Eleverna fick verkligen fina upplevelser och erfarenheter. En vecka gav eleverna självtillit och erfarenhet av internationella kontakter också för framtiden. En mycket fin helhet”.
– Risto Karjalainen, gymnastiklärare i Liperi högstadium

”Det var en glädje att överlämna nionde klassisterna åt kunniga ledare som Antti och Hanni. Antti fick eleverna att göra nästan vad som helst. Vi föräldrar iakttog på sidan om och fick själva också njuta av en semestervecka i Italien. Italiens lägerskolvecka erbjöd med sina utfärder och elevernas musikframträdanden en oförglömlig upplevelse”.
– Anita Paakkala-Järvelä, högst. i Kerava, förälder på resan

Värderingar

De ungas välmående och skapande av upplevelser för dem är de viktigaste värderingarna då vi planerar resan. Vi vill ge en evig erfarenhet av Italien så att minnena därifrån finns kvar hela livet. Reseledaren och ledarna är alltid yrkeskunniga då det gäller ungdomar och idrott. Vårt grepp om unga är fostrande, jämlikt och förtroendefullt. Vi ger tid för var och en och utmaningar under resans lopp.

Samarbetspartner: Jouni Parkkali oy

Jouni har arrangerat lägerskolor och idrottsläger under många år. Alla lägren är alltid förverkligade med hänsyn till de ungas önskemål. Vi försöker också alltid att ta i beaktande den internationella och den fostrande synvinkeln. Vi är själva specialiserade på ungdomsverksamhet och på idrott. Med 7 års erfarenhet av att bo utomlands och 15 år av arbete med ungdomar vågar jag lova er en fantastisk och minnesrik lägerskolvecka. Utgående från den feedback vi fått av ungdomar, lärare och av ledarna har vi gjort programmet av lägerskolan sådant att det tävlar jämbördigt med den italienska solen.

Välkomna med och förverkliga en oförglömlig vecka